Foto: Saxofonspiller
Foto: Saxofonspiller

Jazz i Reprisen – og på biblioteket

16.11.15
Bogen ”Jazz i Reprisen”, som netop er udkommet, kan læses med fornøjelse af alle, der interesserer sig for jazz, Reprisen, tiden eller lokalområdet.

Siden 1977 har man løbende kunnet høre god jazzmusik i Rudersdal i kraft af Søllerød Jazzklubs jazzkoncerter i Kælderteatret på Nærum Skole. Hver sæson byder på 8 arrangementer i Kælderteatret, og det er næsten altid kendte navne, man har mulighed for at lytte til i Nærum – eller danse til, hvis det er det, man vil.

Men historien om jazz i Rudersdal går længere tilbage end til 1977. I årene 1967-1970 kunne man hver lørdag kl. 15-17 møde en række af datidens danske jazzmusikere – og ind imellem også nogle udenlandske navne – under særdeles uformelle forhold i Reprise Teatret på Øverødvej i Holte. Biografdirektør Ulrik Uhrskov havde siden 1963 sat sit personlige præg på biografen, som han forvandlede fra en ”almindelig” biograf til et sted, hvor man ud over film også kunne høre klassisk musik og overvære debatter om aktuelle emner. Og i 1967 blev disse aktiviteter så udvidet med jazzkoncerter.

”Jazz i Reprisen” blev drevet af unge idealister, som arbejdede gratis, musikerne spillede gratis koncerter, og biografen emmede af entusiasme om lørdagen, når unge fra hele København valfartede til Holte for at høre tidens musik i uformelle rammer. Efterhånden udviklede ”Jazz i Reprisen” sig til også at omfatte andre rytmiske musikformer, og der blev eksperimenteret med udtrykket på kryds og tværs, så man det sidste år i projektets levetid både kunne opleve jazz-, rock- og bluesmusik live i Holte.

Jens Jørn Gjedsted og jazzen i Reprisen

Forfatter og jazzmusiker Jens Jørn Gjedsted var selv med i hele perioden, hvor ”Jazz i Reprisen” fungerede som et utraditionelt kraftcenter for udviklingen af dansk jazzmusik – sideløbende med traditionsrige spillesteder som Montmartre og Copenhagen JazzHouse i København. Det har han skrevet en hel bog om: ”Jazz i Reprisen”, som netop er udkommet på forlaget Her&Nu, og som kan læses med fornøjelse af alle, der interesserer sig for jazz, Reprisen, tiden eller lokalområdet.

Lån eller reservér bogen på biblioteket, hvor du også kan låne et andet nyere værk om dansk jazz, som Jens Jørn Gjedsted har bidraget til med sin omfattende viden om emnet: ”Jazz i Danmark: 1950-2010”. Samtidig kan du låne musik med nogle af de mange dygtige danske jazzmusikere, som startede karrieren i Reprisen, og som siden er blevet førende navne i dansk jazzmusik. Eller lån noget af al den anden spændende danske jazzmusik, du finder på biblioteket eller i den elektroniske musikbase BibZoom. Der er nok at gå i gang med!

» Lån dansk jazz
» Lån bøger om jazz i Danmark

Materialer