Gys er til både voksne og børn

Gys, horror, spøgelseshistorier – kært (dæmonisk) barn har mange navne.

Men hvad er gys egentlig, tænker du måske? Gysergenren siges at have sin oprindelse i 1700-tallet med den ”gotiske litteratur”, hvor det overnaturlige og dyriske for alvor kom i spil og blev en del af populærlitteraturen. Gys er målrettet skrevet for at skræmme og skabe utryghed hos læseren. Det er litteratur, hvor tingene sjældent er, som de ser ud til ved første øjekast. Helt centralt for denne genre er dens sigte at fremkalde en hjælpeløshed og et tab af kontrol – og oftest med et kraftigt strejf af det paranormale som spøgelser, dæmoner og zombier. Paranormalitet gør sig gældende inden for både voksen- og børnelitteraturen, men det er som regel en mere konkret uhygge, der er på spil i børnelitteraturen i forhold til voksenlitteraturen, der benytter sig af et større psykologisk spændingsfelt.  

Gys spiller direkte på følelserne ved at aktivere vores urmenneskehjerne, og det er egentlig ikke så skidt endda. Så længe du selv er i trygge rammer, så er gys faktisk en nydelse!   

Hvad skal du læse? 
Denne uhyggelige genre, om du kalder det gys eller horror, startede med store forfattere som Mary Shelley (1797-1851), Edgar Allan Poe (1809-1849), og H.P. Lovecraft (1890-1937). Fra vores samtid kan nævnes den ukronede gyserkonge Stephen King samt Robert Bloch, Dean Koontz, Anne Rice og mange andre.


Mere gys for voksne
I dag er gys også at finde i børnelitteraturen med gode forfattere som R.L. Stine, Dennis Jürgensen, Benni Bødker, Morten Dürr, Nicole Boyle Rødtnes, Jørn Jensen og mange andre, som har skrevet en masse gode og uhyggelige bøger til børn.
 

Mere gys for børn
Nedenfor har vi samlet nogle opfordringer til gode gys! 
  
Så om du er barn eller voksen, så grib fat om en gysende bog, så du virkelig mærker dine små hår i nakken rejse sig! Hav tæppet klar, sørg for masser af lys og 1 2 3... 

BØH! 

Foto: spøgelser i skov
Foto: spøgelser i skov
Tags