Golden Days og Filmcentralen: 1989

11.09.19
Golden Days Festival 2019 er over os. I den forbindelse anbefaler vi filmen 1989 instrueret af danske Anders Østergaard. Du kan se den gratis på Filmcentralen.

En ny ung premierminister, Miklós Neméth, valgte at lade østtyskere flygte igennem Ungarn. Det krævede ikke bare kreativitet, men også mod og løgne. 

Filmen 1989 fortæller historien om den ungarske premierminister, som var den første til at åbne for jerntæppet. Filmen er instrueret af danske Anders Østergaard. 

Filmen 1989 tager dig med på en rejse med den daværende ungarske premierminister, Miklós Neméths, kamp for at fjerne grænsen der gjorde, at østtyskerne kunne flygte. Mange mener, at det netop var denne handling, som var med til at påvirke Berlinmurens fald. 

Filmen blander gamle optagelser fra Den Kolde Krig, fortællinger fra hovedpersonen selv og interviews med andre medvirkende.

Neméth spillede en vigtig faktor for Murens fald, fordi han åbnede grænsen mellem Østrig og Ungarn. Han punkterede dermed Jerntæppet. 

Neméth var da også bange for, at Gorbatjov ville misbillige hans beslutning om at åbne grænsen. Et potentielt kup kunne finde sted mod Gorbatjov, fordi grænseåbningen ville få ham til at se svag ud. Neméth frygtede også kup indefra egne rækker. 

Neméth nåede sit bristepunkt, da en ung østtysk familiefar bliver skudt, fordi han forsøgte at flygte med sin familie til Ungarn. Fra at have lavet stikprøver med grænseåbninger, og fortalte løgne om hvorfor, besluttede Neméth at åbne grænserne helt – om det så ville koste ham livet. Han kunne ikke have flere liv på samvittigheden. 

Du kan finde filmen på Filmcentralen, som du får adgang til igennem eBiblioteket på hjemmesiden. 

Dettes års Golden Days tema er 1989. Husk du kan komme forbi Hovedbiblioteket i Birkerød og se vores 10 meter lange Berlinmur. Du kan se resten af programmet her.