To feministiske manifester: 'Sit eget værelse' og 'SCUM manifest'

08.03.22
8. marts er Kvindernes Internationale Kampdag, og kvinder verden over fejrer dagen med ønsket om at forbedre kvinders vilkår. Virginia Woolf og Valerie Solanas gav hvert deres bud på, hvordan det skulle ske.

Virginia Woolfs 'Sit eget værelse'

I 1928 blev Virginia Woolf bedt om at holde to foredrag i Cambridge om ”Kvinder og litteratur”, og året efter udkom de som essays under titlen 'A Room of One’s Own' ('Sit eget værelse'). Her plæderer hun for, at en kvinde, for at kunne skrive litteratur, nødvendigvis må have sine egne penge og sit eget værelse.

Og som en af det 20. århundredes ubetinget største forfattere vidste Virginia Woolf, hvad hun talte om, hvilket man også mærker i 'A Room of One’s Own', som leverer sit skarpe budskab i et smukt, billedskabende sprog.

Virginia Woolfs øvrige forfatterskab er mindst lige så læseværdigt som det berømte essay, hvor hun med romaner som 'Mrs. Dalloway' og 'Til fyret' cementerede sin status som feministisk forfatterikon, berømt for den særlige stil, hun skrev i, en flydende bevidsthedsstrøm, den såkaldte stream of consciousness – og altid med kvinder i centrum for handlingen.

Valerie Solanas

Men ikke alle kvinder havde Virginia Woolfs privilegerede vilkår for at få succes som forfattere: Valerie Solanas’ liv havde ikke været let; hendes barndom var præget af vold og misbrug, hun var flyttet hjemmefra i en alder af 15 år og havde fået et barn, som var blevet bortadopteret. På trods af alt det var det lykkedes hende at få en universitetsgrad i psykologi, mens hun i stigende grad opbyggede sit had til mænd. 

I midten af 60’erne flyttede hun til New York, hvor hun ernærede sig ved tiggeri og prostitution, mens hun bl.a. skrev et skuespil med titlen 'Up Your Ass' ('Op i røven') om en ung prostitueret, der hader mænd, og som ender med at slå en af dem ihjel.

Da Solanas skød Andy Warhol

Fantasi blev til virkelighed, da Solanas i 1968 opsøgte Andy Warhol for at få ham til at læse hendes manuskript. For Warhol vente aldrig tilbage på hendes henvendelse, og da hun bad om at få manuskriptet tilbage, sagde han, at han ikke kunne finde det. Hvilket gjorde hende så rasende, at hun besluttede sig for at skyde ham. Warhol døde ikke ved attentatet, men fik livslange mén, mens Solanas fik en fængselsdom på tre år, hvoraf hun afsonede den ene. 

Men selv om skudepisoden hjalp på berømmelsen, havde Solanas allerede året før skrevet sig ind i den feministiske litteraturhistorie med værket 'The SCUM Manifesto' (SCUM Manifest), hvor SCUM er et akronym for The Society for Cutting Up Men. Her beskriver hun detaljeret, hvor helt og aldeles overflødige mænd er, og at de derfor bør udraderes totalt. I dag er 'The SCUM Manifesto' et af de mest berømte skrifter inden for militant feminisme og er oversat til adskillige sprog, ligesom Solanas blev et forbillede for radikale feminister.

Valerie Solanas er blevet portrætteret i flere skuespil og i filmen 'I Shot Andy Warhol', og i 2005 vandt den svenske forfatter Sara Stridsbergs roman 'Drømmefakultetet' Nordisk Råds Litteraturpris for sin beskrivelse af Solanas’ bemærkelsesværdige liv - og stykket 'Up Your Ass' endte med at blive sat op som musical.

Materialer