Bøger om det sårbare sind

I læseklubben "Den skæve klassiker" har vi læst Sylvia Plaths eneste og delvist selvbiografiske roman 'Glasklokken', som er en smuk roman om ung piges psykiske sammenbrud. Her får du et par gode bud på flere læseværdige titler som også berører det sårbare sind.

Peter Øvig Knudsen har med 'Min mor var besat: da jeg mødte depressionens dæmon' skrevet den personlige og meget vigtige beretning om at vokse op som barn med en psykisk syg mor. Men Øvig Knudsen beretter også om selv at blive ramt af depression og psykose og ende med at blive indlagt på den lukkede afdeling.

En anden selvbiografisk beretning er 'Gennem glasvæggen' af skuespilleren Henning Jensen. Han beretter generelt om livet med depression som en livsledsager. Bogen har dog især fokus på en svær depression, som Henning Jensen gennemlevede i 1978. Det er en bog, der i den grad giver et indblik i- og gør læseren klogere på livet med sygdommen depression. En meget intens og velfortalt læseoplevelse.

Forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen har i bogen 'En flod skal være i bevægelse: samtaler og erindringer om angst og depression' beskrevet samtaler om angst og depression med forskere og eksperter indenfor området. Anne Lise Marstrand-Jørgensen kom som 12-årig første gang i kontakt med det psykiatriske system, og bogen er også en skildring af hendes eget liv med depression og angst.

Karen Fastrup fortæller hudløst ærligt i sin selvbiografiske roman 'Hungerhjerte' om at blive diagnosticeret med borderline og om at blive indlagt på en psykiatrisk afdeling. En intens og meget gribende fortælling.

Amalie Skrams delvist selvbiografiske dobbeltroman 'Professor Hierominus: På Sct. Jørgen' fra 1895 handler om en kvindelig kunstners ophold på et sindssygehospital. Bogen er en klassiker og den rummer blandt andet et skarpt opgør med den brutale og umenneskelige behandling af patienterne på de psykiatriske hospitaler i slutningen af 1800-tallet.

Den svenske forfatter Linda Broström fortæller med den gribende og bevægende roman 'Oktoberbarn' om at være indlagt flere gange på et svensk psykiatrisk hospital for at blive behandlet for en svær depression. Især de gentagne elektrochokbehandlinger og blandt andet en svigtende hukommelse som den værste bivirkning beskrives hjerteskærende.

Materialer