Bliv klogere på hjernen

10.04.19
Vidste du at rynker kan være svaret på menneskers klogskab?

Hjernen er et kompliceret og fascinerende organ, som både er ansvarlig for alle vores tanker, hukommelse, vores handlinger, følelser samt hvad vi oplever. En hjerne vejer omkring 1,4 kg og består af et stort antal nerveceller, svarende til 100 milliarder neuroner. Der er et stort netværk i hjernen, hvilket betyder at disse neuroner er forbundet med andre neuroner, på en så kompleks måde at der skabes mere end en million forbindelser mellem neuronerne hvert sekund. Som sagt, så er hjernen et kompliceret og indviklet organ. Men det er også et fascinerende  organ.

To hjernehalvdele

Vi kan opdele hjernen i højre- og venstre hjernehalvdel, som har hver sin kvalitet. De fleste er nok klar over, at højre hjernehalvdel er ”den kreative hjerne”, som bl.a. bruger følelser, er impulsiv, fantasifuld og styrer venstre del af kroppen. Venstre hjernehalvdel kaldes for ”den logiske hjerne” og bruger logik, er analytisk, detaljeorienteret og styrer højre del af kroppen. Når de to hjernehalvdele arbejder godt sammen kan man både tænke struktureret, analytisk, men også tænke nyt og kreativt. Og når det er tilfældet, kan man bl.a. lære optimalt. Men hver hjerne er unik og vi er alle forskellige - nogle er primært styret af højre hjernehalvdel og andre af venstre, vi skal lære at samarbejde mellem de to hjernehalvdele. Der forskes meget i hjernehalvdelenes anvendelse og betydning, og der findes flere forskellige tests på internettet, hvor du kan teste hvilken hjernehalvdel du primært bruger.

Rynker = klogskab?

Vidste du at rynker kan være svaret på menneskers klogskab? Overfladen af den menneskelige hjerne er forvredet af dybe sprækker og denne overflade hedder hjernebarken og er hjemsted for omkring 100 milliarder neuroner – eller nerveceller.  Nyere forskning viser, at hjernen aldrig stopper med at udvikle sig og menneskelige neuroner kan skabe nye forbindelser også i voksenalderen, og forskning om meditation viser, at intens mental træning kan ændre både hjernens struktur og funktion.

Bogcaféer om hjernen

I april måned er det muligt at komme ”Rundt om hjernen”, når vi afholder bogcafé og inspirerer til læsning med hjernen som omdrejningspunkt. Holte Bibliotek onsdag d. 24.4. og Hovedbiblioteket i Birkerød torsdag d. 25.4. begge steder kl. 17.

Materialer