Billedbøger om at være at anderledes og om at være sig selv

I denne måned anbefaler børnebibliotekar Cathrine gode billedbøger om at være anderledes

Det er ikke altid nemt at føle sig anderledes og føle sig udenfor. Det er en kompleks og svær følelse til tider, og for børn kan følelsen være ret så svær at sætte ord på. Heldigvis er der billedbøger, som behandler emnet.

Billedbøgerne er en kæmpe hjælp, fordi de behandler emnet på mange forskellige måder og i børnehøjde. De viser en vej – ofte med det gode budskab, at vi skal acceptere hinanden; et budskab voksne også kan have godt af at få genopfrisket. 

Jeg har valgt at fremhæve tre billedbøger med tre forskellige vinkler på det at være anderledes samt en liste af billedbøger, der behandler emnet på forskellig vis (se nedenstående). 

”Hej med dig Bjørn – en historie om at være sig selv” af Jessica Walton og Dougal MacPherson

”Hej med dig Bjørn – en historie om at være sig selv” er en sød fortælling om at være en drengebamse, der føler sig mere som en pigebamse. Bjørnen Bertram er bange for at fortælle sin bedste ven, at han føler sig som en pigebjørn og egentlig gerne vil kaldes Bella. Han ender med at fortælle det, og vennen accepterer uden forbehold, at Bertram nu hedder Bella og er en pigebamse. Deres venskab er lige så godt som før. Forcen i denne fortælling er, at den viser, at kønnet ikke spiller den store rolle i deres relation. Venskabet er det samme.  

Historien handler om identitet, køn, venskab og accept af hinanden, og så gør den op med stereotyperne inde for kønsopfattelsen. Det er en super fin historie! 

Illustrationerne er tegnet af Dougal MacPherson og er utrolig søde og skønne. De rummer stor charme og varme.
Lån bogen her

”Tomat” af Mette E. Neerlin

”Tomat” handler om en introvert pige og er en fortælling inspireret af Mette E. Neerlins egen datter. Pigen er meget tilbageholdende og genert, men hun har et rigt indre liv. Hun rummer en masse tanker og observationer, som hun oftest ikke giver udtryk for. Skolen er lidt svær, fordi hun ikke føler, at hun passer ind med de andre børn. Når hun siger noget i klassen, bliver hun oftest rød i hovedet som en tomat. En hændelse i klassen får hende til at tale, og selv om det er svært, og hjertet banker for fuld hammer, så får hun sagt nogle ret så vigtige ord højt. 

”Tomat” er en utrolig vedkommende historie om at være den stille pige med et stort indre liv. Bogen giver et indblik i denne store indre verden, og vi opdager, at pigen faktisk tør tale, når der er allermest brug for det – også selvom hun bliver rød i hovedet som en tomat. 

Kamila Slocinska har tegnet illustrationerne og gør det eminent med sine skønne blyantstreger og farver. 
Lån bogen her  


”Cikade” af Shaun Tan

”Cikade” er en underfundig billedbog, der er skrevet lige så meget til voksne som til børn. Vi følger en cikade, der arbejder på et kontor. Cikaden bliver overset, chikaneret, og efter 17 år får han stadigvæk ikke persontillæg, selvom han aldrig laver fejl og aldrig har haft en sygedag. Cikade bliver nemlig ikke betragtet som et menneske. Cikaden bliver fyret og vælger at forlade kontoret. Han efterlader sin habitklædte ”skal” og flyver ud i det fri – flyver ud i det grønne.  

Teksten er skrevet med gebrokne ord; cikadens egne ord, og koblet med de flotte store illustrationer er det en yderst effektfuld og fin historie. Historien handler om at være anderledes og vælge at gå sine egne veje; at man ikke altid skal ”rette ind” og finde sig i alt. Det er et lille poetisk pusterum, hvor snakken kan gå alle mulige veje. 
Lån bogen her

Tre billedbøger
Tre billedbøger