Forsider af billedbøger
Forsider af billedbøger

Billedbøger med skøn æstetik

Bliv inspireret, når børnebibliotekar Cathrine hver måned udfolder billedbøgernes mange forskellige tematikker og perspektiver.

Noget af det, der kendetegner billedbogen, er at teksten og billedsiden er ligeværdige. Jeg vil dog gerne starte 2019 med særligt at fremhæve billedsiden i udvalgte billedbøger, fordi jeg mener, at billedsiden ikke altid får den opmærksomhed, den fortjener. Billedsiden er yderst vigtig for barnet. Billedfladen fastholder barnets fokus. Den stimulerer barnets fantasi og gør historien levende, vedkommende og magisk.

Du finder stor æstetisk kvalitet og et utal af spændende udtryksformer i billedbøger. Jeg har valgt fire billedbøger med et flot og spændende udtryk, men det skal og må siges, at dette kun er et lille bitte udsnit af de utroligt mange billedbøger, der i denne sammenhæng kunne fortjene at blive nævnt. 

Trekant af Mac Barnett & Jon Klassen 

Det er en sød og meget smuk billedbog, med en enkel historie. Trekant driller firkant, hvorefter firkant driller trekant. Billedsiden i ”Trekant” er ret rustik, yderst enkel og i mine øjne subtil med dens enkle former og farver. Dens udtryk er en let støvet kridtstreg og rummer mørke jordfarver; en kombination du ikke så tit finder i en billedbog. Ved første øjekast kan billedsiden godt virke dunkel, men den er i sit samspil med teksten lidt af en genistreg. Teksten giver Trekant og Firkant, som er hovedpersonerne i fortællingen, utrolig meget humor og personlighed og supplerer den fine og æstetisk anderledes billedside på bedste vis. 

Perfekt til barnelige sjæle i alderen 3 til 99 år.

Træet af Oliver Jeffers 

Denne billedbog rummer en fanfare af farver og sjove tegninger. Billedsiden er utroligt ekspressiv. Oliver Jeffers tør sætte mange forskellige farver i spil og variere farvekompositionen fra side til side. Personligt er jeg imponeret over, hvor stor en variation i både udtryk og farver, han formår at skabe i én billedbog.

Billederne er tegnet med stor grafisk opfindsomhed i en streg, der sammenblander tydelige konturer med et barns grove penselstrøg. Det barnlige strøg går ligeledes igen i tekstens skrifttype, der ligner et barns sirlige håndskrift. Det er en fantastisk flot, farverig og ikke mindst sjov billedbog.  

En sød historie om drengen Frede, der prøver at få sin drage ned fra et træ ved at kaste en masse ting op i træet. 

Perfekt til barnlige sjæle i alderen 3 til 99 år og 4 måneder.
Obs: Denne billedbog bruges i ”Hop ind i bogen”

Cykelturen af Sebastien Pelon

Sebastian Pelon har gjort noget helt særligt i billedbogen ”Cykelturen”. Han blander tegneserieformatet sammen med det mere typiske billedbogsformat, hvilket gør historien utroligt levende og udtryksfuld. Farverne er primært nedtonede grå, mørkegrøn og mørkeblå med få undtagelser. Der er brugt en neonfarve i udvalgte billedelementer, der understøtter humoren i bogen. Tegningerne er fyldt med fransk charme; man bliver lidt henført til den atmosfære, du også finder i ”Madeline” af Ludwig Bemelmans.

”Cykelturen” har en billedside, du får lyst til at gå på opdagelse i igen og igen, og du behøver ikke at kunne læse teksten for at forstå historien. Det er virkelig en skøn billedbog! 

Det er en historie om en dreng der, med hjælp fra et plysset fantasidyr lærer at cykle uden støttefod.

Perfekt til barnlige sjæle i alderen 3-101 år

Rejsen af Aaron Becker

Denne billedbog er helt uden tekst. Billedbogen består af store, sirlige og fantasifyldte tegninger; hver enkelt tegning er et lille kunstværk, og det er op til dig selv at sætte ord på handlingen i billederne. Vanskeligt er det dog ikke, da billederne formidler en meget klar og poetisk historie. 

Billedbogen er smuk og poetisk med mange detaljer at gå på opdagelse i. 

”Rejsen” handler om en pige, der keder sig. Hun træder igennem en portal ind i en magisk verden og derefter tager ud på en lang rejse. Det er den første bog i en trilogi, hvor bind 1 og 2 er ”Missionen” og ”Hjemkomsten”.  

Perfekt til barnlige sjæle i alderen 4-2000 år

Materialer