Ann anbefaler: Julebestiariet

En bog, der får den ellers så hyggelige juletid til at ses i et noget mørkere lys.

Alle børn og barnlige sjæle er bekendt med rødhuende nisse og gavegivende julemænd, og de håber inderligt at støde på dem i den søde juletid. Men i de kroge, hvor julelysets skær ikke rammer, lure en oldgammel fare, de fleste har glemt. For her sidder Julevætten og forventer mad, hvis ellers julefreden skal holdes og ingen børn bortføres. 

Julevætten er ikke den eneste af de urgamle væsner, vi har ladet gå i glemmebogen, men som burde huskes, hvis ellers man ønsker at kommer helskindet igennem julen og beholde alle husets børn. For mens Julevætten kan holdes i skak, med lidt mad og drikke, forventes der langt mere af nogle af julens andre og langt farligere væsner. Såsom at være artige og flittig, hvis ikke Julekatten skal komme og tage dig, huske at være respektfuld og høflig, hvis ikke Ded Morozo, skal fryse dig til is og ikke mindst for alle sikkerheds skyld holde dig langt væk fra Island, i december.

Det er en underholdende og finurlig bog. Alle burde stifte bekendtskab med, ikke mindst for at overleve julen, men i særlig grad også fordi Bødkers beskrivelser, i samarbejde med Kenn Mortensens tegninger for de forskellige væsner til at stå lyst levende for læseren, samt skaber en ustyrlig trang, til at lade lyset brænde hele december, aldrig glemme smørklatten og hvert fald aldrig samle tabt mad op fra gulvet. 

Bogen er et gennemført værk fra start til slut, med sine indledende bemærkninger om julen og note til, hvordan hvert væsen er kategoriseret i forhold til farlighed og med tip til overlevelse. Til dens afsluttende sider tilegnet egne observeringer. En kærkommen afveksling fra julens ellers lyserøde og puddersne hvide fortællinger. Bogen er inddelt, så der er 24 væsner og kan derfor læses som kalenderbog. Den kan også sluges råt på to dage, ligesom mig, der blev helt grebet af, hvilke gamle og glemte væsner der husere op til jul.

En bog, der på fornemste vis, får mørket og frygten til at snige sig ind på dig, med sine enormt flotte, men ekstremt uhyggelige tegninger. Din sande overlevelsesguide til julen og din evige grund til aldrig at besøge Island i december, hvis du ellers gerne vil overleve til året efter.

Materialer