Forside: Maren Uthaug: Hvor der er fugle
Forside: Maren Uthaug: Hvor der er fugle

Anbefaling: Maren Uthaug: Hvor der er fugle

Stærk og velskrevet slægtsroman

Handlingen udspiller sig i tiden mellem Første og Anden Verdenskrig i den lille vestnorske flække Uthaug, oppe ved Trondhjem.

Centralt for hele historien står Kjerungskjær Fyr, et afsidesliggende fyrtårn.
Det er i dette fyrtårn, at to af vores hovedpersoner, Johan og Marie, bosætter sig. Johan føler sig nødsaget til at gifte sig med den unge, knapt så fromme præstedatter, Marie, for at få pladsen som fyrbøder. Og det er selvom Johan drømmer om et liv med den sprælske Hannah. Ægteskabet med Marie bærer dog hurtigt frugt og de får datteren Darling. Senere kommer sønnen Valdemar til, som er retarderet og ikke kan tale. 

Kompositionsmæssigt er bogen bygget op på den måde, at vi følger først Johans perspektiv, så Darlings, og til sidst Maries perspektiv. I romanen sidder personerne med hver sin sandhed og oplevelse af, hvad der sker og det fungerer virkelig godt.
Dette er et vildt slægtsdrama. Bogen har det hele. Alle har noget at skjule og alle bedrager hinanden. Og bogen rummer kærlighed, syndefald og selvmord.

Maren Uthaug romandebuterede med ”Og sådan blev det” i 2013, en roman jeg var stærkt begejstret for. Så jeg var spændt på hendes svære toer.

Og jeg blev ikke skuffet. For denne hendes anden bog er mindst lige så medrivende som debuten, om end den til tider er en ret så barsk læseoplevelse. For det er en bog om ulykkelig kærlighed og længslen efter et andet liv. Heldigvis har bogen også glimt af humor og sammen med Uthaugs fine og enkle sprog, var det en bog jeg havde svært ved at lægge fra mig. Den får mine varmeste anbefalinger med på vejen. 


Du kan møde Maren Uthaug på Rudersdal Bibliotekernes litteraturfest d. 26. maj.
Læs mere her: LITTFEST Rudersdal

 

Tags
Materialer