Anbefaling: 'Havehistorier i en nøddeskal'

Jeg er et havemenneske. Jeg kan få oceaner af tid til at gå med at nusse om blomsterne i haven, nippe, klippe, grave og meget andet. Det var derfor med stor glæde, at jeg fik Birgitte Krejsagers bog ’Havehistorier i en nøddeskal’ i hånden.

Lad mig sige med det samme, dette er ikke klassisk havebog, der beskriver, hvornår og hvordan du skal beskære en rosenplante eller hvordan en specifik plante skal graves ned.

Men du får til gengæld én af de mest fantastisk skønne havebøger jeg længe har læst. I 33 kapitler får du et væld af spændende historier om planter, kunstnere, der var passionerede havedyrkere og deres haver. Der er blandt andet havehistorier om Kamma Rahbek, Virginia Woolf, Claude Monet og Vita Sackville-West og deres inspirerende haver.

Jeg følte mig sendt ud på en dannelsesrejse i planternes, havernes og kunstnernes historie og kultur. Jeg vidste fx ikke, at magnoliaplanten kom ind i verden før bierne, så at man formoder, at de oprindelig blev bestøvet af biller. Og godt nok vidste jeg godt, at lead-guitaristen fra Beatles, George Harrison, begyndte at skrive ’Here Comes the Sun’ i Eric Claptons have. Men at han selv fra 1970’erne og frem til sin død, var dybt optaget af havearbejde og fandt roen og meditationen i haven. Og sådan er der den ene interessante historie efter den anden.

Og så er bogen udstyret med de smukkeste decoupager, der understøtter havehistorierne på fineste vis.

Sidst i bogen finder du en meget fin og overskuelig oversigt over konkrete haver dateret helt tilbage til oldtiden og frem til i dag, og hvilke kunstnere og havefolk, der står bag.

Jeg er meget imponeret over denne bog. Den er ganske enkelt fremragende. Det er en bog, som både haveelskere og kulturelt og historisk interesserede vil få stor glæde af.

 

Materialer