Anbefaling: Forbrydere i jakkesæt

02.02.20
Forbrydelser har mange ansigter. I denne anbefaling, sætter vi fokus på de forbrydere, som skjuler sig i et jakkesæt.

Skurke (2019) 

Flere undersøgelser har vist, at folk der er fysisk tiltrækkende, har større chance for at slippe afsted med kriminalitet. Et flot smil, et pænt jakkesæt – flere forskellige faktorer spiller ind. Det forklarer Jens Kjeldgaard-Christiansen, som har skrevet bogen Skurke i serien Tænkepauser fra Aarhus Universitets Forlag. 

Sådan blev jeg Stein Bagger (2018)

Manden bag en af de største svindelsager i Danmarkshistorien, Stein Bagger. Noget der gjorde Stein Bagger anderledes, var, at han fremtrådte som en offentlig person. Særligt ét billede, med Bagger og Bjarne Riis, florerede i de danske medier længe. Bagger skulle nemlig være ny sponsor for det daværende CSC-hold. Få måneder efter præsentationen af IT-Factory som ny sponsor, gik de konkurs.
Til sammenligning med andre, der har begået økonomisk kriminalitet i det omfang, var der fx ingen der kendte Britta Nielsen, før hendes svindel blev afsløret.
I bogen fortæller Bagger selv om, hvordan den økonomiske kriminalitet startede og hvordan det er noget han har gjort hele sit liv. Bogen er skrevet af Peter Jeppesen, Lasse Charley Pedersen.

Foto: Claus Bech

Psykopater i jakkesæt (2006)

I denne bog forklarer Susan Udsen, hvilke ting du skal se efter, hvis du tror din chef er en psykopat. For selvom det lyder voldsomt, er der mange psykopater i blandt os. Og mange af dem, ved det måske slet ikke. Hvis din chef bruger sætninger som ”Vi tager resten på charmen” eller ”Går den, så går den”, så er der en chance for, vedkommende kan være psykopat.
Det skal understreges, at det ikke er alle psykopater der er forbrydere. Men statistisk set, er der større chance for at du bliver forbryder, hvis du er psykopat. 

Karteller (2016)

Kender du det, at du undersøger hvor du får den billigste flybillet, men når betalingen først skal ske, ender beløbet i det samme som de andre billetter? Eller der kun er ét selskab der flyver til destinationen? Så har du været udsat for aftalt spil.
Hubert Buch-Hansen forklarer, hvordan aftalt spil i mellem firmaer, fx påvirker prisen på din flybillet, dit kørekort eller påvirker prisen på dit nye køkken.

Bedrageri i Danmark (2015)  

I dette sjette bind af Nordisk Krimireportage, sættes der fokus på bedrageri i Danmark. Du får et overblik over nogle af de største svindelsager i Danmarkshistorien - fra Stein Bagger til Peter Brixtofte. Derudover giver bogen indblik i forskellige former for jakkesætskriminalitet. Du bliver ført igennem forbrydelsen, fra start til slut. Fra handling til straf. 

Materialer