3 gode krimiserier på eReolen

26.03.20
Masser af krimibøger i tre spændende og hårdkogte serier. Læs med når vi dykker ned i beviser, motiver og koldblodige mord.

Roy Grace-serien af Peter James

Anbefalet af Jesper Christoffersen

Dødenkelt er første bind i serien på foreløbig 12 bind på dansk om kriminalkommissær. På sin polterabend bliver Michael udsat for en noget grov joke, da han noget beruset bliver lagt i en kiste for nogle timer og begravet ude i en skov. Planen er at han senere skal hentes, men noget går galt, og Roy Grace kommer på hårdt arbejde for at finde kisten inden den kommende brudgom omkommer.

Det er en uhyggelig start på bogen, kan til tider virke lidt klam, men det pirrer i den grad til ens fobier, så hvis man lider af klaustrofobi skal man hold sig langt væk. 

Grace er ikke nogen helt almindelig kriminalkommissær, han tager overnaturlige medier i brug for at finde staklen i kisten, men det fungerer godt og er voldsomt spændende.

Samtidig kæmper Roy sin egen helt personlige kamp. På Roys 30 års fødselsdag forsvandt Sandy – hans kone, da hun ”gik ned efter smøger”, og det nager ham selvfølgelig. Intet spor, ingen telefonopkald, ingen kærestebreve fra gamle flammer, som kunne spore Sandy. Hun er bare væk.

Den historie er et gennemgående tema i de 12 bind om Roy Grace, og selvom der til tider tærskes noget langhalm på den historie, kan man ikke holde op med at læse, fordi må vide hvad der blev af Sandy.

Man lider lidt med Roy Grace, som er en fin fyr og han vinder helt klart din sympati gennem de 12 bind. Roy Grace kommer videre, får kæreste retsmedicineren Cleo og ”villa, Volvo og vovhund” og ej at forglemme guldfisken Marlon, som han fører dybsindige samtaler med.

Se hele Roy Grace-serien på eReolen

Krimiserien med Pia Kirchhoff og Oliver von Bodenstein af Nele Neuhaus

Anbefalet af Tine Fellenius Christensen

Alle Nele Neuhaus’ krimier foregår i Taunus-området nær Frankfurt am Main. Vi følger politibetjenten Pia Kirchhoff og hendes chef Oliver Von Bodenstein i deres efterforskning af forskellige kriminalsager. Og Nele Neuhaus formår at dosere efterforskernes privatliv med selve krimiplottet, så man får lyst til at læse begge dele. 

Det er nogle ordentlige moppedrenge Nele Neuhaus skriver, ca. 500 sider pr krimi, men det gør nu ikke noget, for siderne vender sig selv i Neuhaus’ krimier. Det er rigtige page turners.

Og så betyder det, at man har god tid til at lære både hoved- og bipersoner godt at kende, så de fremstår virkelige og ikke klichefyldte. Hendes krimier rummer også rigtig gode plots. Men jeg må dog advare: nogle af disse plots er ret så brutale, barske og uhyggelige, f.eks. pædofili, børnemishandling og organdonation i de forkertes hænder. 

Som sædvanligt for Nele Neuhaus er der grundige og realistiske miljøbeskrivelser, så det næsten er som at være der selv. Krimierne udspiller sig ofte i tætte miljøer, hvor folk kender hinanden igennem mange år, og hvor gamle forhold spiller ind i nutiden.

Og Neuhaus skriver personbeskrivelser, så alle personers tanker og bevæggrunde klargøres undervejs, og det giver en serie, hvor tempoet ikke er særlig højt på trods af dramatik og spænding. Der er ikke mange krimier fra det moderne Tyskland, og det er dejligt forfriskende at læse krimier derfra. 

Serien kan klart anbefales til læsere af krimier med kringlede plot, hvor opklaringen klares ved godt gammeldags benarbejde. På den måde minder de lidt om Peter Robinsons krimiserie med kriminalkommissær Banks. Bøgerne er hammer godt skrevet og man er virkelig godt underholdt.

Se hele Kirchhoff og von Bodenstein-serien på eReolen

Sean Duffy-serien af Adrian McKinty

Anbefalet af Jesper Christoffersen

 Tre spændende krimier fra det borgerkrigsramte Nordirland, skrevet af forfatteren som voksede op i Carrickfergus, en lille forstad til Belfast, under ”The Troubles”.

Hovedpersonen Sean Duffy, katolik og kriminalkommissær, arbejder for det overvejende protestantiske britiske politi, så alene det giver nogle udfordringer i en barsk hverdag.

Han bor i et protestantisk område, men er vellidt trods sin position som ”peeler” (strisser) selvom ikke alle naboer er lige venligtsindede. Hver morgen inden Duffy kører på arbejde, tjekker han sin gamle BMV for bombe, og af og til må han slippe et par pund til de lokale rødder for at holde fingrene væk fra bilen.

Duffy er den hårdkogte strisser, den både ryger sjov tobak og drikker whisky, nedlægger damer på stribe og hører hård rock. Han har studeret psykologi på universitetet, akkurat som forfatteren selv, inden han gik ind i korpset – for at bekæmpe fattigdom og ulighed i det trøstesløse samfund.

Tonen i de tre bøger er barsk og fandenivoldsk, der er god humor og der bliver også tid til lidt kvindeligt selvskab uden at det bliver for trivielt, det er jo en krimi og en ikke en feel god roman.

Adrian McKinty har modtaget et utal af priser for sine romaner om Sean Duffy, men på dansk er desværre kun oversat de tre omtalte, som alle findes som e-bøger. På ereolen global ligger der flere ebøger og lydbøger fra forfatteren.

Adrian McKinty kan i stil minde lidt om sin kollega på den anden side af det Irske Hav, Ian Rankin, så hvis man har trawlet sig igennem hele serien med John Rebus, kan man snildt begive sig i kast med de tre bind fra Adrian McKinty.

Se hele Sean Duffy-serien på eReolen