10 stærke udgivelser om demokrati

Her er vores bud på de ti vigtigste udgivelser om demokrati lige nu:

1. Den kortfattede

Demokrati af Svend Erik Skaaning
Veloplagt lille sag, der på 60 sider belyser demokratiet politisk, historisk og kulturelt. Fra Aarhus Universitets Tænkepause-serie.

2. Den personlige

Amerika, hvor er du? af David Trads
Følger Trads gennem USA i hans søgen efter den amerikanske “folkesjæl”. I en blanding af reportage og personlig beretning forsøger Trads at finde svar på, hvorfor befolkningen er splittet som aldrig før.

3. Den kontroversielle

Politiske stammer af Amy Chua
Når vi i disse år oplever stadig mere polarisering og lukker os inde ekkokamre, skyldes det, at demokratieti ikke anerkender vores medfødte længsel efter at høre til i en gruppe, er den polemiske pointe hos amerikanske Amy Chua (“Kampråb fra en tigermor” 2011).

4. Den dystopiske 

Sådan ender demokratiet af David Runciman
Når demokratiet en dag går under, sker det ikke med bulder og brag som i Tyskland i 30’erne. Det vil forsvinde langsomt og umærkeligt, hvis vi ikke kender advarselstegnene, advarer britiske Runcimans i dette wakeup-call fra 2018.

5. Den langhårede

Alle har ret af Rune Lykkeberg
Hvorfor er demokrati så svært i praksis? Gennem noget så forskelligt som Kierkegaard og Krumme-bøgerne giver Lykkeberg nye perspektiver på vores besværlige demokrati og dets indlejrede dilemmaer.

6. Den aktivistiske

Sæt strøm til Demokratiet af Silas F. Harrebye
Demokratiet er i koma - hvad gør vi? Debatbog, der med fra inspiration fra lægevidenskabens verden anviser nye veje: Udsæt patienten for chokterapi og genstart den demokratiske bevidsthed.

7. Den højaktuelle 

Hvordan forvrænger populismen demokratiet? Mogens Jørgen Hermann
Klar dissekering af populismen som fænomen og demokratisk udfordring - med højaktuelle eksempler fra en række europæiske lande. 

8. Den internationale

Demokratiets tusmørke af Anne Applebaum
I en blanding af analyse og personlig beretning undersøger Pullitzervinder Anne Applebaum de lande i den vestlige verden, hvor demokratiske spilleregler i disse år sættes ud af kraft. 

9. Den tankevækkende

En gentænkning af demokratiet af Mogens Herman Hansen
En kortlægning af den demokratiske tredelings udfordringer, der efterfølges af et tankevækkende bud på en ny organisering af det moderne repræsentative demokrati.  

10. Den filosofiske

Hvad er demokrati? af Hal Koch
Demokrati er en livsform, skrev Hal Koch i dette evigt vedkommende hovedværk fra 1945. For det er i selve den fælles samtale, at demokratiet opstår. Så begynd i dag: Start samtalen!