Månedens fagbog: 'En lille bog om hjemløshed'

14.06.21
Anbefaling fra bibliotekets fagbogsindkøbere.

'En lille bog om hjemløshed', skrevet af Ole Thyssen, Multivers, 2021. Forfatteren, der er filosof og professor emeritus ved CBS, er med bogen på en idéhistorisk rejse ind i hjemløshedens forskellige former.

I en tid hvor mange af os har været hjemsendt og bundne til vores boliger, er emnet hjemløshed meget aktuelt og nærværende. Bare fordi vi har et hjem, behøver vi ikke at føle os hjemme og de, der ikke har et hjem, behøver ikke at føle sig hjemløse.

Det lyder måske lidt kryptisk, men giver mening, da forfatteren bruger sin filosofiske baggrund til at undersøge begreberne hjemløshed, hjemme og hjem. Begrebet hjemme er baseret på en følelse og handler om det indre, mens en bolig og det ”at bo” er noget ydre.

Bogens udgangspunkt er, at hjemløshed har mange former og særlig disse fem er vigtige at kende til:

  • Hjemløse – det er mennesker, som sover på gaden og sælger blade foran supermarkedet. De er fysisk hjemløse.
  • Hjemløse – det er mennesker, som er ude af sig selv, fordi tiden går, og de aldrig er de samme. De er, som alle og enhver, filosofisk hjemløse.
  • Hjemløse – det er mennesker, som er knuget af fortid og ikke kan kaste sig ud i en fremtid. De er eksistentielt hjemløse.
  • Hjemløse – det er mennesker, som ikke kan finde vej til andre, så de låses inde i sig selv. De er socialt hjemløse.
  • Hjemløse – det er mennesker, som føler sig svigtede af det land, de bor i eller er flygtet til. De er politisk hjemløse.

I sin beskrivelse af hjemløshed trækker forfatteren på litteraturen og blandt andet er der i flere kapitler i bogen henvisninger til Lykke-Per, Kongens Fald, Rambeaus nevø og Den unge Werthers Lidelser.

Det er en tankevækkende og svær bog, men når det så er sagt, giver bogen ny viden og syn på hjemløshed og dens flere niveauer.

Som læser får du anledning til at reflektere over egne situationer i livet, hvor du måske har følt dig fremmed for dig selv og verdenen.

Vi har købt et eksemplar til Hovedbiblioteket i Birkerød og du kan reservere den her:

 

Om månedens fagbog

Forestil dig, at du ved årets udgang kan se tilbage på tolv læseoplevelser, der hver især gav dig nye perspektiver på dit liv og din omverden.

Hver måned køber Rudersdal Bibliotekerne nye bøger inden for kultur, historie, samfund, natur og samfund. Faglitteratur kalder vi det. 

Af de mange udgivelser, vi køber, er der hver måned nogle bøger, som fortjener ekstra opmærksomhed. Fordi de er særligt aktuelle, fordi de er skrevet i et prisværdigt sprog - eller bare er hamrende spændende.

Det er blandt de bøger Lene og Cæcilie, bibliotekets fagbogsindkøbere, for hver måned i året vælger ”Månedens fagbog”.