Er du også klimatosse?

Valget er netop afsluttet. Klima og miljø sprang i øjnene som valgets helt store fokuspunkt. Hvad skal vi gøre med alle de klimaforandringer? Betyder det virkelig noget, hvis jeg sorterer mit skrald? Og hvordan laver man klimavenligt mad?

Frygt ej, din klimatosse – dit bibliotek kommer dig til undsætning. Her får du 5 forslag til bøger, som du kan læse for at få inspiration til din klimavenlige hverdag.

Veganer (2017) af Karin Elrød
Elrød forklarer, hvordan du som klima- og miljøbevidst menneske, kan omlægge din livstil og begynde at spise vegansk. Det er nemlig ikke bare godt for dyrene, det er også godt for kloden og sundheden. Udover opskrifter og vejledning til kosttilskud finder du også et minifest om den filosofiske tilgang til veganisme.  Du kan desuden finde gode svar på de svære holdninger du bliver mødt med som veganer, såsom ”Når jeg laver salat til dig, kan du vel også servere bøf og omelet for mig!”.

Intet bliver som før (2014) af Naomi Klein
Bogens dystre titel forklarer heldigvis ikke hele budskabet med bogen. Klein argumenterer for, at klimaforandringer ikke kun betyder kvælende effekter for verden – tværtimod! For at ændre vores tilgang til klima, bliver vi nødt til at have et opgør med kapitalismen. Ved at kortlægge desperationen hos klimabenægterne og sammenhængen med kapitalismen, giver bogen et indtryk af tingenes unægtelige sammenhæng.

Spar med Jamie (2013) af Jamie Oliver
Den kendte stjernekok Jamie Oliver giver gode råd til, hvordan du kan lave bæredygtig mad og samtidig spare penge. Med mange forskellige hverdagsopskrifter, og et twist af tør britisk humor, giver bogen dig et perfekt alternativ til hverdagens trivielle madlavning. Du skal dog være opmærksom på, at flere af ingredienserne i bogen, ikke findes i alle dagligvarebutikker herhjemme.

Tordenregn (2009) af Michael Rothenborg
Hvis du savner et globalt perspektiv på Danmarks klimafremtid, er bogen Tordenregn er godt bud på, hvordan Danmark kommer til at klare sig. Vi ved, at vandet kommer til at stige, men hvor meget af Danmark vil forsvinde? Og hvor skal klimaflygtningene bo henne? Det er alt sammen meget deprimerende, men husk på at din varmeregning kommer til at falde.

En ubekvem sandhed (2006) af Al Gore
Klima forkæmperen nr. 1 (udover Greta Thunberg, selvfølgelig), Al Gore, skrev i 2006 en bog som skulle ændre verden. For over 10 år siden, var det de færreste der kunne nikke genkendende til alt hvad Gore skrev. Tværtom, blev bogen symbolet på en venstreorienteret politisk kamp for klimaforandringer og bæredygtighed. I dag har både højre- og venstrefløjen ambitiøse klimamål. Men hvis du vil læse om, hvordan det hele startede, er En ubekvem sandhed en selvfølgelighed.

Husk på, at du selv kan give dine klimaråd på vores ”Klimavæg” på Hovedbiblioteket i Birkerød. Du kan også få inspiration af andre Rudersdal borgeres klimaråd og kigge på vores forslag til klimabøger.