Novellelæseklubben

Savner du at blive præsenteret for ny litteratur? Længes du efter et sted at dele dine lommefilosofier og skæve indfald? Vil du gerne tale om noget andet end vejr, carporte og ferierejser? Eller trives du bedst med bare at lytte og lade tankerne flyde?

Så kom med i bibliotekets novellelæseklub, hvor der er højt til loftet og plads til alle.

Novellelæseklubben er en læseklub, hvor du først får udleveret teksten, i det øjeblik du kommer. Bibliotekaren har valgt teksten på forhånd, og du kan vælge at læse med, eller bare lukke øjnene og lytte.

Undervejs i oplæsningen holder højtlæseren pauser for at lade deltagerne reflektere over det, de har hørt. Hvad kalder teksten frem af tanker, erindringer, umiddelbare indfald? Måske kommer du til at tænke på noget, du lige har oplevet, måske bringes du tilbage til et særligt minde, eller måske har du en skæg anekdote at fortælle.

I novellelæseklubben vælger vi bevidst kortere tekstformater, mest noveller og romanuddrag, så vi kan læse sammen live og høre hinandens reaktioner undervejs. Alle kan byde ind, og man behøver ikke være en øvet læser for at deltage.

Måden vi læser på i novellelæseklubben er inspireret af metoden ’guidet fælleslæsning’. Det er en særlig læseform, som er udviklet af The Reader Organization i England. Foreningens tanke er, at fælles læseoplevelser kan skabe fællesskaber på tværs af alder, baggrund og overbevisning.

Novellelæseklubben er med andre ord åben for alle. Der står kaffe og te klar på bordet. Tilmelding er ikke nødvendig.

Vi mødes mandage kl. 10.00-11.00 på Hovedbiblioteket i Birkerød opstart 26. august. 

Alle er velkomne, der er ingen forberedelse eller tilmelding. 

Vi glæder os til at se dig!

Temaer til Novellelæseklubben efteråret 2019

September: Noveller fra 80’erne
I september 2019 markerer vi 30-året for Murens Fald. Farvel til kartoffelkure, atomfrygt og sort romantik; goddag til pludselig rejsefrihed, økonomisk vækst og spirende 90’er-ironi. Forfatterskolens første årgang debuterede, og nye forfattere som Solvej Balle, Kirsten Hamann og Helle Helle dukkede op. Men hvordan lød dansk litteratur egentlig i slutningen af firserne? Hvilke drømme og skuffelser kommer til udtryk? Det undersøger vi, når vi i september læser danske noveller fra 80’erne.

Oktober: De syv dødssynder
De syv dødssynder (Hovmod, griskhed, utugt, misundelse, fråseri, vrede og dovenskab) har rod i kristendommens munkeordener. De er baseret på alment menneskelige handlinger og følelser og derfor er de interessante i litteraturen og i samtalen mellem mennesker. For hvem af os kan egentlig se sig fri for at havde begået en eller flere af de ovennævnte synder? Og betragter vi dem stadig som synder i det moderne samfund? I oktober skal vi læse forskellige tekster hvor ”synden” er omdrejningspunktet.

November: Norden i litteraturen
November er skumringens måned i Norden. I nogle nordiske lande forsvinder solen endda helt. Men hvad gør mørket egentlig ved os skandinaver? Er det rigtigt - som Nordbrandt skriver - at november er tre gange så lang som de andre måneder i året? Det undersøger vi i denne måned, hvor vi læser nordiske noveller og romanuddrag.

December: Lys i mørket
December er mørk og kold men også fuld af lys og samvær. Vi glæder os til jul og det nye års kommen, mens vi trasker gennem tøsne med huer og halstørklæder på. Årsskiftet er en tid til refleksion og til at fremsætte nye mål, håb og ønsker for fremtiden. I december dykker vi ned i tekster der på en eller anden måde kredser om håbet, glæden, forventningen og lyset.

Kontakt Anette Liebmann absv@rudersdal.dk hvis du har nogen spørgsmål.