Tintin fylder 90 år

10. januar 2019 er det præcis 90 år siden, Tintin første gang gjorde sin entré i tegneseriens verden.

Det skete i det ugentlige børnetillæg ”Le petit vingtième” til den belgiske avis ”Le vingtième siècle” – det tyvende århundrede. Samtidig er det i 2019 præcis 60 år siden, Tintin første gang blev præsenteret på dansk, nemlig i tegneseriebladet ”Kong Kylie”, som allerede i sin første årgang i 1949 begyndte at bringe Tintin-serien som føljeton. 

At Tintin kom til verden i en avis med titlen ”det tyvende århundrede” må siges at være uhyre passende i forhold til tegneseriens indhold. Ingen anden europæisk tegneserie har vel i samme grad fanget tidsånden og beskrevet århundredets politiske og sociale historie som netop Tintin, hvis hovedperson i kraft af sin stilling som reporter har rejst kloden rundt og konstant har befundet sig i centrum for samtidens politiske brændpunkter. 

Samtidig har ingen anden tegneserie som Tintin formået at fange og fastholde læsernes opmærksomhed og interesse, lige fra den første reportageudflugt til Sovjetunionen og frem til de senere møder med Månens ugæstfrie overflade og til mystiske møder med ekstraterrestriale væsener i nærheden af Australien. Tintin har været overalt, som regel i selskab med sin trofaste hund Terry og med den krasbørstige kaptajn Haddock.

Et uopslideligt værk

Hvis man endnu har mødet med de 24 Tintin-albums til gode, kan man roligt begynde at glæde sig til en læseoplevelse ud over det sædvanlige. Og hvis man allerede har læst – eller genlæst – albumrækken, kan man såmænd også roligt se frem til endnu en fornøjelig stund i selskab med den lille globetrotter med den karakteristiske hårtot. Tintins oplevelser går aldrig af mode, og det skyldes først og fremmest tegneserie-skaberen Hergé´s formidable fortælletalent – samt naturligvis hans evner som tegner inden for den stilretning, han nærmest selv opfandt: den såkaldte ”klare linje”.

Ud over i de 24 albums kan man møde historierne om Tintin og hans venner i form af tegnefilm, som spillefilm, som dokumentarfilm, som dukkefilm, som hørespil osv. Og så er der også mulighed for at møde Tintins verden i det væld af merchandise, der i tidens løb er udsendt af figurens rettighedshavere, firmaet Moulinsart. Ikke mindst modeller af Tintins biler og af flyvemaskinerne i Tintin-sagaen har vist sig at være særdeles populære blandt figurens mange venner – men også alle mulige andre former for legetøj og genstande er der stor efterspørgsel efter blandt tegneseriens fans.

Tintin-udstilling på Holte Bibliotek

Rudersdal Bibliotekerne vil gerne være med til at hylde Tintin på hans runde fødselsdag, og det sker bl.a. via materialeudstillinger i de enkelte biblioteksafdelinger samt via en montreudstilling af Tintin-relateret materiale på Holte Bibliotek i hele januar måned. Et stort til lykke herfra til den kvikke reporter!

Foto: Tintin tegneserier
Foto: Tintin tegneserier
03.01.19