Program til KulturNat&Dag

Vi fejrer bogen og varmer op til Birkerød Kulturnat med en fest for læseglæden. Kom og vær med, når vi fylder Hovedbiblioteket med litteraturoplevelser, forfattermøder, hygge og aktiviteter for både børn og voksne. Dagen igennem og aftenen med. Vi glæder os til se dig og din familie!

På scenen

11.00: Annette Bjergfeldt & Højsang fra Palermovej

Det skulle have været en stor, flot og knejsende elefant. I stedet ankom en lille stinkende flodhest til det ramponerede Cirkus Sowalskaja i 1914. Dén skuffelse bæres gennem generationer og ligger som en undertråd i Annette Bjergfeldts vidunderlige, skøre og sjove slægtsroman Højsang fra Palermovej. Her får alle i romanen deres bekomst af ’flodheste’ i livet.

Hvad gør vi så, når drømme og forventninger braser? Er der mon uventet guld i skuffelser, og hvor mange ansigter har kærlighed egentlig? Oplev Annette Bjergfeldt i et sprudlende og livsklogt foredrag om at kurtisere tilfældet med afsæt i hendes anmelderroste debutroman. 

 

12.15: Litterære vitaminpiller

Læs og lyt dig glad med bøger, der får smilet frem og stiller hyggebarometeret på højtryk. Bibliotekar Janette Flatman, Anette Liebmann og Tine Fellenius Christensen ordinerer litterære vitaminpiller i form af de sjoveste, varmeste, klogeste, kærligste og kriminelt bedste bøger, der løfter humøret og spreder glæde. 

13.15: Merete Pryds Helle & Litterære Pennevenner 

Unge og ældre i Rudersdal har i foråret deltaget i projektet Litterære Pennevenner med forfatter Merete Pryds Helle som online litterær skrivecoach. De har udvekslet breve med tanker om 2020 og deres håb for fremtiden. 

Vær med, når Merete Pryds Helle og de Litterære Pennevenner for første gang mødes ansigt til ansigt. Hør om brevromanen som genre, om glæden ved at (gen)opdage brevskrivningens kunst – og om at få indsigt i hinandens liv på tværs af generationer. 

Breve fra projektet kan opleves i en særlig udstilling på Hovedbiblioteket i Birkerød. 

Udstilling med breve fra projektet har samtidig fernisering og kan opleves fra 10. september på Hovedbiblioteket i Birkerød.

 

14.15: Antikkens største fortællinger

Kærlighed, lykke, politik, menneskets plads i samfundet og meningen med livet. De store temaer i moderne litteratur, film og serier på Netflix er præcis de samme, som de gamle grækere og romere var optaget af. Måske netop derfor taler antikkens største fortællinger stadig til os i dag. Vær med, når litteraturformidler Julie Garde trækker tråde fra dengang til nu.

14.45: Hjortekongen

Før bogen var historien. Den, der gik fra mund til mund. Trine Karup, historiefortæller og Birkerødborger, fortæller en af de ’allerførste’.

15.00: Den nye nerve i litteraturen

Forlagssuccesen Gutkind har i dén grad ramt vores læselyst med vidunderlige romaner af bl.a. Stine Pilgaard, Tine Høeg og en lang række stærke, nordiske forfatternavne.
 
Mød seniorredaktør Louise Kønigsfeldt og Tine Flyvholm, Børn & Unge redaktionschef, på det kun ét år gamle forlag. Hør om den nye nerve i litteraturen i dag, om efterårets nye udgivelser - og glæd dig til et spændende indblik i, hvordan forfattere og redaktører arbejder sammen om den litteratur, der rører os. 

Få også en smagsprøve på en læseoplevelse af de helt store; Evigheden i et siv. Den internationale bestseller og prisbelønnede bog af Irene Vallejo, som i august udkommer på Gutkind, er en passioneret og medrivende fortælling om selve opfindelsen af bogen.

16.00: Daniel Dalgaard & Sfinx

Kan man løbe fra det, som nogen vil kalde skæbnen? Daniel Dalgaard, en af dansk lyrisk stærke unge stemmer, udkommer 12. august på Gutkind med romanen Sfinx; en stor og vilter roman om magt og afmagt.

I Sfinx krydser liv og generationer hinanden på den anden side af kloden i Sydøstasien. I en kraftfuld historie om forældre og børn, om turisme, krig, handicap, rygter, små samfund - og ønsket om at skabe sin egen fortælling.

Oplev Daniel Dalgaard i interview om arbejdet med romanen og om de ting, der uundgåeligt former os. 

 

17.00: Eftertanker: Lone Frank & Niels Overgaard

Kan menneskedyrets biologi, behov for kærlighed, nærhed og ja, til tider irrationelle og egocentriske, adfærd forenes med den disciplinerede livsførelse, som en pandemi kalder på? Kan samfundssind f.eks. oversættes til stoicisme. Og sociale bobler til kærlighedsrelationer ...? 

Videnskabsjournalist Lone Frank var ved at lægge sidste hånd på sin nye bog Størst af alt – om kærlighedens natur, da et vist virus overtog dagsordenen på verdensplan. Og journalist Niels Overgaard var netop udkommet med sin nye bog om moderne stoicisme Det hele handler ikke om dig – antikke principper for et liv med sindsro, frihed og mening. 

Vær med, når de to forfattere sætter menneskedyret under lup: Hvad sker der med os i spændet mellem det ansvarlige og fornuftdrevne – og driften, lysten og behovet for bare at give slip. Hvem er vi egentlig – i krise og kærlighed? 

Interviewet med Lone Frank og Niels Overgaard livestreames samtidig på Rudersdal Bibliotekernes facebookside.

 

18.00: Filosofisk aperitif (aflyst pga. sygdom)

Martin Munk, filosof og Birkerødborger giver en på smagsprøve efterårets nye filosofi-saloner. Bliv præsenteret for undre-praksis, tankeeksperimenter og nye perspektiver på livet – og hør, hvad vi kan bruge historiens store tænkere til i dag. 

Cafe-område

  • 11.00-21.00: Kaffebar & bogsnak med bibliotekets litteraturbegejstrede formidlere. Kom forbi, hør og spørg bl.a. om verdenslitteratur, aktuelle filosofi- og debatbøger, oversete klassikere og nye titler, du skal holde øje med.
  • 19.00-19.30: Højtlæsning for voksne / Litteraturformidler Julie Garde læser fra antikkens store fortællinger.

Børnebiblioteket

  • 10.00-11.00: BogBio fra Filmstriben, fra 3 år
  • 13.30-15.00: BogBio fra Filmstriben, fra 9 år
  • 15.00-18.00: Book art kreaværksted / Lav dit eget bogmærke. Fra 5 år. 
  • 17.00-18.00: Højtlæsning / Lyt & hyg med herlige historier. Fra 5 år.

Tips til 5 go'e bøger

  • 11.00: Pegebøger 
  • 11.15: Højtlæsningsbøger 
  • 11.30: Billedbøger 
  • 13.00: Sjove bøger 
  • 13.30: Fagbøger
  • 14.00: Graphic novels

Sjov og ballade med Bogstavtyven

Har du hørt om bogstavtyven? Den ligner en myg, men er på størrelse med en musvit. Om natten er den virkelig fræk, for den suger nemlig bogstaver ud af ørerne på børn.

Læs mere og hent billet til Bogstavtyven arrangement kl. 15.30 eller til Bogstavtyven arrangement kl. 16.30.